Τεχνικός Αρτοποιός- Ζαχαροπλαστικής;


Μάθε τα μυστικά του πιο «γλυκού» επαγγέλματος, του ζαχαροπλάστη και κατάκτησε την κορυφή !

Γιατί να σπουδάσω Τεχνικός Αρτοποιός- Ζαχαροπλαστικής;

Η Αρτοποιία και η Ζαχαροπλαστική αποτελούν τις τέχνες που ολοκληρώνουν τον κύκλο της εστίασης.
Το ψωμί αποτελεί βασικό συνοδευτικό κάθε γεύματος, ενώ το επιδόρπιο έρχεται να ολοκληρώσει κάθε μενού με τον καλύτερο τρόπο.
Οι αρτοζαχαροπλάστες μετατρέπονται σε εξειδικευμένους επαγγελματίες η ανάγκη αναζήτησης των οποίων είναι πιο άμεση από ποτέ.
Ο αρτοποιός – ζαχαροπλάστης έχει μετατραπεί σε σύγχρονο επαγγελματία, που χαρακτηρίζεται από φαντασία, ακρίβεια και διάθεση για πειραματισμό.
Μια μικρή παραλλαγή σε μια κλασική συνταγή είναι αρκετή για να τη μεταμορφώσει.

Οι σπουδές Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία φοίτησης, δίπλα σε καταξιωμένους επαγγελματίες του είδους, που μπορούν να σε διδάξουν όλα τα μυστικά που θα σε μετατρέψουν σε έναν άψογο μελλοντικό επαγγελματία.

Οι απόφοιτοί μας το αποδεικνύουν! Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις μακριά για να φτάσεις ψήλα! Σπούδασε το επάγγελμα των ονείρων σου στην Κόρινθο. Έμπειροι, καταξιωμένοι καθηγητές, σύγχρονες εγκαταστάσεις, άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. 

Γιατι στο Ι.Ι.Ε.Κ Ευρωπρόοδος Κορίνθου; 

Το IEK ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ εξασφαλίζει στους σπουδαστές την εξειδίκευση που χρειάζονται για να ετοιμάζουν ελκυστικά προϊόντα, εύγευστα αλλά και με τη σωστή θρεπτική αξία. 
* Συμμετέχεις σε Διεθνή Φεστιβάλ γαστρονομίας.
* Μαθαίνεις όλες τις βασικές αλλά και καινούριες τεχνικές.
* Μαθαίνεις να οργανώνεις και διαχειρίζεσαι το απαιτητικό περιβάλλον ενός επαγγελματικού εργαστηρίου Ζαχαροπλαστικής.
* Αποκτάς δίπλωμα αναγνωρισμένο από το κράτος που σε οδηγεί σε εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας.
* Κάνεις την πρακτική σου σε μεγάλα ζαχαροπλαστεία, Ξενοδοχεία και εστιατόρια. (Δείτε αναλυτικά τις πρακτικές των σπουδαστών μας)

Οι έμπειροι καθηγητές ζαχαροπλαστικής του τμήματος προσφέρουν σπουδές που καλύπτουν τόσο τη θεωρητική γνώση όσο  και την πρακτική εξάσκηση, δημιουργώντας ολοκληρωμένους επαγγελματίες, έτοιμους για την αγορά εργασίας.

Δείτε Αναλυτικά το Πρόγραμμα Σπουδών εδώ

  • Αρτοποιητική Τέχνη
  • Αρχές Οικονομικής
  • Γαλλικά
  • Τεχνικές Εγκαταστάσεις – Εξοπλισμός
  • Έλεγχος Εμπορευμάτων
  • Πρώτες Ύλες & Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής
  • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα
  • Υγιεινή & Ασφάλεια
  • Στοιχεία Συστημάτων Διαχείρισης της Ποιότητας – HACCP
  • Κοστολόγιο Παρασκευασμάτων
  • Διαιτητική
  • Αρχές Νομοθεσίας Τροφίμων – Επαγγέλματος
  • Αγγλικά
  • Πρακτική Άσκηση

Στα σύγχρονα εργαστήρια των συνεργατών του Ι.Ι.Ε.Κ. ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία, εκτελώντας ο καθένας τη δική του συνταγή υπό την εποπτεία των καθηγητών.
Το ΙΕΚ συνεργάζεται με επιχειρήσεις που διαθέτουν την καταλληλότερη υλικοτεχνική υποδομή για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των σπουδαστών του, με εξοπλισμό πέρα των τυπικών απαιτήσεων:

  • Κουζίνες – Μαγειρεία επαγγελματικών προδιαγραφών με σύγχρονο εξοπλισμό, όπως φούρνοι steamer και επαγωγικές εστίες.
  • Σύγχρονες εγκαταστάσεις Αρτοποιείου – Ζαχαροπλαστείου.
  • Αίθουσα προσομοίωσης εστιατορίου.
  • Εργαστήριο Bar.
  • Σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας.
  • Διαδραστικό Πίνακα Διδασκαλίας.
  • Εργαστήρια Η/Υ με PC και Mac, με σύγχρονες εφαρμογές λογισμικού.

Η ανοδική τάση του κλάδου της Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής έχει δημιουργήσει την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες.
Οι απόφοιτοι της ειδικότητας μπορούν να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, στη δική τους επιχείρηση ή να εργαστούν στις κουζίνες μεγάλων αρτοζαχαροπλαστείων και ξενοδοχείων.
Ο Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής μπορεί να εργαστεί σε:

  • Σε αλυσίδες αρτοποιείων, ζαχαροπλαστείων και αρτοζαχαροπλαστείων.
  • Σε εργαστήρια αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής.
  • Στο επισιτιστικό τμήμα ξενοδοχειακών μονάδων, City Hotels και Resorts.
  • Επιχειρήσεις επισιτισμού – catering.
  • Βιομηχανίες και Βιοτεχνίες παρασκευής πρώτων υλών αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής.

Τα επαγγελματικά προσόντα που αποκτά ο απόφοιτος της εν λόγω ειδικότητας σύμφωνα με το σχετικό περίγραμμα
του ΕΟΠΠΕΠ στο οποίο αντιστοιχεί η ειδικότητα συνίστανται στα ακόλουθα:
1. Παρασκευή άρτου, αρτοπαρασκευμάτων, αρτοσκευμάτων
– Παρασκευή ζύμης
– Μορφοποίηση
– Έμψηση
2. Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση το αλεύρι
– Παρασκευή ζύμης
– Μορφοποίηση – φυλλοποίηση
– Έμψηση
3. Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση τη ζάχαρη, τη σοκολάτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.
– Δημιουργία μειγμάτων κάθε είδους με βάση τις παραπάνω πρώτες και βοηθητικές ύλες
– Φορμάρισμα τους σε διάφορα μεγέθη και σχήματα
– Διακόσμηση κάθε παρασκευάσματος
4. Οργάνωση και διαχείριση του αρτοποιείου – ζαχαροπλαστείου
– Οικονομική διαχείριση
– Οργάνωση της αποθήκης και διαχείριση των αποθεμάτων
– Διαχείριση κεφαλαίου (υλικού και άυλου)

Τα καθήκοντα που θα κληθούν να αναλάβουν οι διπλωματούχοι της ειδικότητας είναι τα παρακάτω:

  •  Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης
  • Επιχειρηματίας
  • Στέλεχος υπάρχουσας βιοτεχνικής μονάδας
  • Στέλεχος στη βιομηχανία τροφίμων
  • Υπεύθυνος ομάδας παραγωγής
  • Υπεύθυνος εργαστηρίου δοκιμών και παραγωγής δειγμάτων
  • Στέλεχος αλυσίδας καταστημάτων
  • Στέλεχος στη βιομηχανία παραγωγής πρώτων υλών
  • Υπεύθυνος εργαστηρίου δοκιμών πρώτων υλών
  • Υπεύθυνος προώθησης πρώτων και βοηθητικών υλών
  • Στέλεχος αλυσίδων πολυκαταστημάτων
  • Υπεύθυνος εργαστηρίου παραγωγής
  • Υπεύθυνος προγραμματισμού παραγωγής
  • Υπεύθυνος προμηθειών
  • Επιλογή και πρακτικός ποιοτικός έλεγχος πρώτων και βοηθητικών υλών και προμήθειά τους.
  • Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων.
  • Προβολή και διάθεση των προϊόντων.
  • Επίσης τα στελέχη αυτά θα πρέπει να είναι σε θέση να προβαίνουν σε:
    * Βελτίωση των ήδη παραγομένων προϊόντων.
    * Σχεδιασμό και παραγωγή νέων προϊόντων.
    * Αξιολόγηση από οικονομικής πλευράς των προϊόντων, ανάλυση των στοιχείων του κόστους και
    προσδιορισμός της τιμής πώλησης.
    * Προγραμματισμό της παραγωγής και αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας.

Καθηγητές της Σχολής

  • Φόρτη ΣωτηρίαΦόρτη ΣωτηρίαΚαθηγήτρια Ζαχαροπλαστικής
    • Απόφοιτος του τμήματος μετεκπαίδευσης του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ  ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ.
    • Τεράστια εμπειρία στον χώρο της Ζαχαροπλαστικής και της Αρτοποιίας ως PASTRY CHEF  σε μονάδες όπως το HOTEL CLUB CASINO, POSEIDON RESORT,  ΠΕΥΚΑΚΙ ,την αλυσίδα OLYMP  στην Γερμανία
    • Συντονίστρια  ομάδας  PASTRY  παραγωγής για οργάνωση, παραγωγή buffet σε επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών  εκδηλώσεων και συνεδρίων
    • Παρακολουθεί συνεχώς σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σχετικά με νέα υλικά και τάσεις της Ζαχαροπλαστικής τέχνης
    • Έχει ειδίκευση στην παραγωγή  ελληνικών παραδοσιακών γλυκών-γλυκά κουταλιού κατέχοντας ένα μεγάλο portfolio πρότυπων  συνταγών και σημειώσεων
  • Κεχρή Κατερίνα:Κεχρή Κατερίνα:Καθηγήτρια Τροφίμων
    • Απόφοιτη του ΤΕΙ Πάτρας του τμήματος  Τουριστικών Επιχειρήσεων.
    • Έχει διατελέσει υπεύθυνη σε διάφορες  επιχειρήσεις εστίασης και παροχής υπηρεσιών
    • Έχει εργαστεί  ως F/B Assistant σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες .
    • Έχει παρακολούθησει πλήθος σεμιναρίων  σχετικά με την ψυχολογία του καταναλωτή και των ανθρωπίνων σχέσεων.
  • Αλεξίου ΔημήτρηςΕιδικεύεται στην τέχνη της Ζαχαροπλαστικής
    • Εργάζεται ως PASTRY CHEF στο HOTEL ALKYON RESORT τα τελευταία 15 χρόνια.
    • Σημαντικό στέλεχος ως σύμβουλος όλων σχεδόν των εργαστηριών ζαχαροπλαστικής στον Νομό Κορινθίας .
  • Δόγρανλη ΚατερίναΚαθηγήτρια Υγιεινής Τροφίμων- HACCP
    • Απόφοιτη του τμήματος Χημείας  του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
    • Επιθεωρήτρια Συστημάτων Διαχείρισης  Ποιότητας Ασφαλείας Τροφίμων και εφαρμογής συστημάτων ISO και HACCP σε μεγάλες εταιρίες της Πελοποννήσου.
    • Διαθέτει μεγάλη προϋπηρεσία στην εκπαίδευση ενηλίκων  σε διάφορα Κ.Ε.Κ και
    • Ανήκει στο μητρώο εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ.
  • Σούκουλης ΔημήτριοςΣούκουλης ΔημήτριοςΥπέυθυνος Σπουδών – Καθηγητής Τουριστικής Κατεύθυνσης
    • Απόφοιτος του ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΑΠ τμήμα Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων
    • Απασχολείται ως Διοικητικό στέλεχος όσο και σαν σύμβουλος σε Τουριστικές επιχειρήσεις
    • Από το 1998 σαν εκπαιδευτικός σε διάφορα ΙΕΚ και από το 2001 έως το 2015 διετέλεσε αναπληρωτής  εκπαιδευτικός στις σχολές Τουριστικής κατεύθυνσης του Υπ. Τουρισμού.
    • Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης και εκπαιδευτικός ενηλίκων, σε σε διάφορους οργανισμούς  με αντικείμενο όπως η κατάστρωση σχεδίων marketing και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.
    • Έχει μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων και επαγγελματικών ομάδων
  • Στάθης ΠουλίτσηςΣτάθης ΠουλίτσηςΔιευθυντής ΙΕΚ – Καθηγητής Οικονομικών Μαθημάτων
    • Απόφοιτος οικονομικού τμήματος Οικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών.
    • έχει μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων και ιδιαίτερα σε επαγγελματικές ομάδες.
    • Ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στον κάτω Άσσο Κορινθίας.
    • Διατηρεί εταιρία με αντικείμενο τα social media & digital media marketing.

Είμαι έτοιμος να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα!





Συνεργαζόμενες Επιχειρήσεις για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών μας

Η εξασφάλιση 6 μηνης Πρακτικής Άσκησης για ΟΛΟΥΣ τους σπουδαστές μας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του ΙΙΕΚ Ευρωπρόοδος Κορίνθου.
Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών μας είναι αμειβόμενη, και όλες οι επιχειρήσεις πρακτικής παρέχουν στέγη και διατροφή

Φωτογραφίες από τους σπουδαστές μας και την πρακτική τους

 

Μάθε πρώτος όλα τα νέα για την ειδικότητα που σου αρέσει!

Οι Υπόλοιπες Ειδικότητες της σχολής μας…