Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας


Γιατί να σπουδάσω Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων;

Υπηρεσία Υποδοχής – Υπηρεσία Ορόφων – Εμπορευματογνωσία

Η τουριστική βιομηχανία σήμερα αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων της εθνικής οικονομίας της χώρας μας.Αποκτά τις γνώσεις για την παροχή των υπηρεσιών φιλοξενίας, με γνώμονα την ποιοτική ικανοποίηση των πελατών.
Αποκτά τις γνώσεις και τις δεξιότητες για την υποδοχή-άφιξη  των πελατών, τη διαχείριση των κρατήσεων τους, την εξυπηρέτησή τους, την παροχή  πληροφοριών για την ποιοτική διαμονή τους, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κατά τη φιλοξενία τους, και  την οργάνωση της αναχώρησής τους.

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας καλύπτουν θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων φιλοξενίας και
εστίασης. Συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, κέντρων διακοπών, εστιατορίων, BAR και επιχειρήσεις catering.

Οι απόφοιτοί μας το αποδεικνύουν! Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις μακριά για να φτάσεις ψήλα! Σπούδασε το επάγγελμα των ονείρων σου στην Κόρινθο. Έμπειροι, καταξιωμένοι καθηγητές, σύγχρονες εγκαταστάσεις, άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. 

Γιατι στο Ι.Ι.Ε.Κ Ευρωπρόοδος Κορίνθου; 

Όπλα του, εκτός από τη γνώση του αντικειμένου, η ευγένεια, το χαμόγελο, η οργανωτικότητα και η δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων. Το IEK ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ παρέχει στους σπουδαστές τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να σταδιοδρομήσουν ως αξιόλογα στελέχη σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιτυγχάνοντας υψηλές απολαβές.

 

Τα μαθήματα διδάσκονται από καταξιωμένους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι μεταδίδουν στους σπουδαστές τις γνώσεις αλλά και την αγάπη τους για το επάγγελμα. Τα μαθήματα της ειδικότητας είναι:

  • Τουρισμός
  • Αρχές Οικονομικής
  • Οργάνωση & Λειτουργία Ξενοδοχείων
  • Οργάνωση & Λειτουργία Εστιατορίου
  • Οργάνωση & Λειτουργία Μαγειρείου
  • Διοίκηση Επιχειρήσεων
  • Αγγλικά
  • Γερμανικά
  • Marketing
  • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα
  • Υγιεινή & Ασφάλεια
  • Bar
  • Οινολογία
  • Τροφογνωσία – Εδεσματολόγιο
  • Ξενοδοχειακές Εφαρμογές με χρήση Η/Υ
  • Λογιστική Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων
  • Πρακτική Άσκηση

Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα Σπουδών εδώ

Η ειδικότητα αποσκοπεί στη δημιουργία άριστα καταρτισμένων στελεχών που θα δραστηριοποιηθούν στο τομέα των επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης.
Ο τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας είναι ένας ειδικευμένος εργαζόμενος, ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:
– Υποδοχή των πελατών στο Ξενοδοχείο και εκτέλεση των σχετικών εργασιών στην Υποδοχή.
– Εργασίες στους ορόφους και τα δωμάτια του Ξενοδοχείου.
– Προμήθεια και διαχείριση του αποθέματος εμπορευμάτων και του υλικού.
– Πώληση και σερβίρισμα φαγητών και κρασιών στο Εστιατόριο.
– Παρασκευή και σερβίρισμα κοκτέιλ και αλκοολούχων ή μη ποτών στο Μπαρ.

Μέσα στο ευχάριστο και πολιτισμένο περιβάλλον των ξενοδοχείων, ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να ανελιχθεί σε ανώτατες θέσεις, σε όλα τα επιμέρους τμήματα:

  • Διοίκηση Ξενοδοχειακής Μονάδας
  • Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού HR,
  • Ρεσεψιόν – Front Office
  • Τμήμα Κρατήσεων – Back Office
  • Food & Beverage Management (F&B)
  • Maitre
  • Οροφοκομία
  • Δημόσιες Σχέσεις
  • Διοργάνωση Εκδηλώσεων – Events Planning

Τα ειδικά επαγγελματικά προσόντα του αποφοίτου της ειδικότητας συνίστανται στα ακόλουθα:
– σχεδιάζει και καθοδηγεί δραστηριότητες προσωπικού
– διενεργεί απογραφή αποθήκης –πρώτων υλών
– χρησιμοποιεί τις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία
– δέχεται και συνδιαλέγεται για λογαριασμό της επιχείρησης με προμηθευτές
– επιλύει προβλήματα πελατών
– προωθεί το τουριστικό προϊόν

Ο τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας βασιζόμενος σε εντολές εργασίας και λαμβάνοντας υπόψη τους ισχύοντες κανόνες, ιδιαίτερα της φιλοξενίας, της αποδοτικότητας, της υγιεινής και της πρόληψης
ατυχημάτων, εκτελεί μόνος του ή και σε συνεργασία με άλλον τις ακόλουθες εργασίες:

Α. Στο τμήμα υποδοχής:
1. Υποδέχεται, συμβουλεύει τους πελάτες και φροντίζει για τις διατυπώσεις της αναχώρησής τους.
2. Πραγματοποιεί τις κρατήσεις και τις ακυρώσεις και προγραμματίζει τις κρατήσεις των δωματίων.
3. Οργανώνει τη μεταφορά των αποσκευών των πελατών.
4. Κρατάει τα κλειδιά.
5. Εκτελεί υπηρεσίες σχετικές με το τηλεφωνικό κέντρο και διαβιβάζει στους πελάτες την αλληλογραφία ή τα μηνύματα.
6. Καταγράφει τις παραγγελίες για ξύπνημα καθώς και τα αντικείμενα που έχουν ξεχάσει οι πελάτες.
7. Φροντίζει για τη φύλαξη τιμαλφών και χρημάτων πελατών.
8. Συμπληρώνει και ελέγχει τα απαιτούμενα έντυπα του ξενοδοχείου.
9. Καταρτίζει τους λογαριασμούς των πελατών
10. Δέχεται και αντιμετωπίζει τα παράπονα των πελατών ή τα διαβιβάζει στις αρμόδιες υπηρεσίες.
11. Συνδιαλέγεται με τους εκπροσώπους των ταξιδιωτικών γραφείων και εξυπηρετεί τους πελάτες στην
εξαργύρωση συναλλάγματος, επιταγών, πιστωτικών καρτών κλπ.
12. Προετοιμάζει και διεκπεραιώνει την αλληλογραφία του τμήματος υποδοχής.
13. Συντάσσει στατιστικές και εκθέσεις – αναφορές.
14. Συνεργάζεται στη διαχείριση του ταμείου του ξενοδοχείου.
15. Συνεργάζεται στον υπολογισμό των τιμών δωματίων.
16. Συνεργάζεται στις διαφημιστικές δραστηριότητες.
17. Παρέχει πληροφορίες στους πελάτες για θεάματα, μεταφορικά μέσα, αγορές, τουρισμό, κλπ.
Β. Στους ορόφους και τα δωμάτια:
1. Συνεργάζεται στην αγορά και επιλογή λινών, ειδών καθαρισμού και περιποίησης.
2. Συνεργάζεται στον έλεγχο των λινών.
3. Προετοιμάζει την εκτέλεση των εργασιών.
4. Επιβλέπει τον καθαρισμό των δωματίων και συμμετέχει σ’ αυτόν κατά περίπτωση.
5. Επιβλέπει την προετοιμασία των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου.
6. Ελέγχει τα δωμάτια, την κατάληψή τους και τους κοινόχρηστους χώρους και αίθουσες.
7. Συντάσσει στατιστικές και εκθέσεις – αναφορές για το τμήμα.
8. Συμμετέχει στην επιλογή των συνεργατών του.
Γ. Στην αποθήκη υλικού:
1. Συνεργάζεται στον προσδιορισμό των αναγκών σε προμήθειες σύμφωνα με τα αιτήματα των διαφόρων
τμημάτων της επιχείρησης.
2. Συνεργάζεται στην επιλογή των διαφόρων προμηθευτών.
3. Συνεργάζεται στην ενημέρωση καταλόγου προμηθευτών και αποθέματος.
4. Συνεργάζεται στην αξιολόγηση των προσφορών στις παραγγελίες και ελέγχει τις ημερομηνίες παραλαβής.
5. Περιλαμβάνει τις προμήθειες που παρήγγειλε και ελέγχει τις ημερομηνίες λήξης, τις ποσότητες, την
ποιότητα και τους λογαριασμούς.
6. Εναποθηκεύει και διανέμει τις προμήθειες.
7. Επιβλέπει και ελέγχει τα αποθέματα εμπορευμάτων και υλικού.
Δ. Στην αίθουσα εστιατορίου:
1. Προετοιμάζει και διακοσμεί τις αίθουσες εστιατορίου και τα τραπέζια.
2. Υποδέχεται και αποχαιρετά τους πελάτες, τους οδηγεί στη θέση τους και τους συμβουλεύει σχετικά με τα
γεύματα και τα ποτά.
3. Σερβίρει τα γεύματα και τα ποτά και καθαρίζει τα τραπέζια.
4. Παρέχει συμβουλές στους πελάτες σχετικά με την επιλογή των ποτών, ανάλογα με το γεύμα.
5. Εκτελεί ορισμένες εργασίες στο τραπέζι των πελατών (φλαμπέ, τεμαχισμός κλπ).
6. Συμμετέχει στην κατάρτιση του καταλόγου φαγητών και ποτών.
7. Χειρίζεται και σερβίρει ποτά.
8. Συνεργάζεται στην προπαρασκευή και διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, δεξιώσεων, γευμάτων κλπ.
9. Δέχεται παραγγελίες.
10. Συμμετέχει στις εργασίες της κάβας: παραλαβή, έλεγχος των προμηθειών, έλεγχος της εμφιάλωσης, της
επιπωμάτωσης, επικόλλησης των ετικετών των κρασιών, τακτοποίηση και ταξινόμηση των φιαλών,
επίβλεψη των κρασιών.
11. Προετοιμάζει την κάβα της ημέρας.
12. Φροντίζει για την καλή κατάσταση των σκευών (ποτήρια, πιατικά, μαχαιροπίρουνα κλπ).
13. Εναποθηκεύει και ελέγχει τα προϊόντα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των
πελατών στην αίθουσα του εστιατορίου.
14. Δέχεται και αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες των πελατών ή τις διαβιβάζει στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ε. Στο χώρο του Μπαρ:
1. Συνεργάζεται στην τακτοποίηση του μπαρ και φροντίζει για τη συντήρησή του.
2. Χρησιμοποιεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο τις συσκευές του μπαρ.
3. Παρασκευάζει ζεστά και κρύα ποτά, αλκοολούχα και μη.
4. Υποδέχεται και αποχαιρετά τους πελάτες, τους οδηγεί στη θέση τους και τους συμβουλεύει.
5. Παρασκευάζει διάφορους τύπους κοκτέιλ και αναμειγνύει διάφορα ποτά.
6. Δέχεται παραγγελίες για ποτά, τα διανέμει και τα σερβίρει με τον ενδεδειγμένο τρόπο.
7. Προετοιμάζει και σερβίρει μια σειρά από ελαφριά εδέσματα.
8. Κάνει εισπράξεις, εκτελεί λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα, επιταγές, πιστωτικές κάρτες και συνεργάζεται στη
διαχείριση του ταμείου.
9. Συνεργάζεται στην αγορά, παραλαβή και εναποθήκευση των προμηθειών.
10. Επιβλέπει και ελέγχει τα αποθέματα.
11. Συνεργάζεται στην κατάρτιση του καταλόγου ποτών.
12. Δέχεται και αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες των πελατών ή τις διαβιβάζει στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Καθηγητές της Σχολής

  • Φόρτη ΣωτηρίαΦόρτη ΣωτηρίαΚαθηγήτρια Ζαχαροπλαστικής
    • Απόφοιτος του τμήματος μετεκπαίδευσης του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ  ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ.
    • Τεράστια εμπειρία στον χώρο της Ζαχαροπλαστικής και της Αρτοποιίας ως PASTRY CHEF  σε μονάδες όπως το HOTEL CLUB CASINO, POSEIDON RESORT,  ΠΕΥΚΑΚΙ ,την αλυσίδα OLYMP  στην Γερμανία
    • Συντονίστρια  ομάδας  PASTRY  παραγωγής για οργάνωση, παραγωγή buffet σε επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών  εκδηλώσεων και συνεδρίων
    • Παρακολουθεί συνεχώς σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σχετικά με νέα υλικά και τάσεις της Ζαχαροπλαστικής τέχνης
    • Έχει ειδίκευση στην παραγωγή  ελληνικών παραδοσιακών γλυκών-γλυκά κουταλιού κατέχοντας ένα μεγάλο portfolio πρότυπων  συνταγών και σημειώσεων
  • Κεχρή Κατερίνα:Κεχρή Κατερίνα:Καθηγήτρια Τροφίμων
    • Απόφοιτη του ΤΕΙ Πάτρας του τμήματος  Τουριστικών Επιχειρήσεων.
    • Έχει διατελέσει υπεύθυνη σε διάφορες  επιχειρήσεις εστίασης και παροχής υπηρεσιών
    • Έχει εργαστεί  ως F/B Assistant σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες .
    • Έχει παρακολούθησει πλήθος σεμιναρίων  σχετικά με την ψυχολογία του καταναλωτή και των ανθρωπίνων σχέσεων.
  • Αλεξίου ΔημήτρηςΕιδικεύεται στην τέχνη της Ζαχαροπλαστικής
    • Εργάζεται ως PASTRY CHEF στο HOTEL ALKYON RESORT τα τελευταία 15 χρόνια.
    • Σημαντικό στέλεχος ως σύμβουλος όλων σχεδόν των εργαστηριών ζαχαροπλαστικής στον Νομό Κορινθίας .
  • Δόγρανλη ΚατερίναΚαθηγήτρια Υγιεινής Τροφίμων- HACCP
    • Απόφοιτη του τμήματος Χημείας  του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
    • Επιθεωρήτρια Συστημάτων Διαχείρισης  Ποιότητας Ασφαλείας Τροφίμων και εφαρμογής συστημάτων ISO και HACCP σε μεγάλες εταιρίες της Πελοποννήσου.
    • Διαθέτει μεγάλη προϋπηρεσία στην εκπαίδευση ενηλίκων  σε διάφορα Κ.Ε.Κ και
    • Ανήκει στο μητρώο εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ.
  • Σούκουλης ΔημήτριοςΣούκουλης ΔημήτριοςΥπέυθυνος Σπουδών – Καθηγητής Τουριστικής Κατεύθυνσης
    • Απόφοιτος του ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΑΠ τμήμα Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων
    • Απασχολείται ως Διοικητικό στέλεχος όσο και σαν σύμβουλος σε Τουριστικές επιχειρήσεις
    • Από το 1998 σαν εκπαιδευτικός σε διάφορα ΙΕΚ και από το 2001 έως το 2015 διετέλεσε αναπληρωτής  εκπαιδευτικός στις σχολές Τουριστικής κατεύθυνσης του Υπ. Τουρισμού.
    • Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης και εκπαιδευτικός ενηλίκων, σε σε διάφορους οργανισμούς  με αντικείμενο όπως η κατάστρωση σχεδίων marketing και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.
    • Έχει μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων και επαγγελματικών ομάδων
  • Στάθης ΠουλίτσηςΣτάθης ΠουλίτσηςΔιευθυντής ΙΕΚ – Καθηγητής Οικονομικών Μαθημάτων
    • Απόφοιτος οικονομικού τμήματος Οικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών.
    • έχει μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων και ιδιαίτερα σε επαγγελματικές ομάδες.
    • Ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στον κάτω Άσσο Κορινθίας.
    • Διατηρεί εταιρία με αντικείμενο τα social media & digital media marketing.

Είμαι έτοιμος να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα!





Συνεργαζόμενες Επιχειρήσεις για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών μας

Η εξασφάλιση 6 μηνης Πρακτικής Άσκησης για ΟΛΟΥΣ τους σπουδαστές μας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του ΙΙΕΚ Ευρωπρόοδος Κορίνθου.
Η πρακτική άσκηση είναι αμειβόμενη και όλες οι επιχειρήσεις πρακτικής παρέχουν στέγη και διατροφή.

Φωτογραφίες από τους σπουδαστές μας και την πρακτική τους

 

Μάθε πρώτος όλα τα νέα για την ειδικότητα που σου αρέσει!

Οι Υπόλοιπες Ειδικότητες της σχολής μας…